Ongekend Haags

Ongekend Haags intro

Ongekend Haags is een community voor & door Hagenaars met psychische bijzonderheden.

Onze missie is: Hagenaars met een psychiatrische achtergrond met elkaar verbinden, om vanuit gezamenlijke kracht op gelijkwaardige en eigen wijze mee te doen in de samenleving.

​Wij creëren een sociaal netwerk via onze website en social media om elkaar te ontmoeten, informeren, steunen en inspireren. Als redactie maken we items om te laten zien wat ons bezig houdt. We horen ook graag van jou! Wat wil jij aan de orde stellen of delen? Praat mee en laat weten wat jij mooi, spannend en belangrijk vindt!

Mail sturen (alleen op ongekend haags pagina)

Wil je reageren op onze artikelen dan kun je een mail sturen naar info@haagssteunsysteem.nl​​​​​.

Componence Asset List

18 februari 2019

Foto_tour_d_amour+200x200.jpg

Het is een lezing, maar toch vooral een theatervoorstelling. Tour d’Amour probeert met een mix van verhalen en liedjes het taboe op seksuele en genderdiversiteit  te doorbreken. Vooral voor roze ouderen, en vooral ook in de zorg. Want het taboe is er nog steeds, ook in 2019. Over het taboe op seksuele en genderdiversiteit.

Hoofdrolspelers zijn Eveline van de Putte (schrijfster en performer), Victoria False (dragqueen, performer en zangeres) en Magda Römgens (roze oudere en dichteres). Nog al te vaak wordt in zorginstellingen gezegd: “Dat ‘probleem’ hebben we hier niet”. Er wordt niet over gepraat. Tour d’Amour wil daar verandering in brengen. Op initiatief van het Haags Steun Systeem kwam de 135e Tour d’Amour op Valentijnsdag naar theater In de Steeg op het Westeinde in Den Haag.

De 81-jarige Magda is als lesbienne nog steeds bang om afgewezen te worden. En haar verhaal staat niet op zichzelf. Eveline vertelt verschillende verhalen uit haar boeken (zie onder) over mensen die liever hun mond dicht houden. Voor jongeren mag er dan veel veranderd zijn, ook zij komen nog steeds problemen tegen. Bijvoorbeeld oma die de foto van homoseksueel kleinkind met partner niet bij de andere foto’s op het dressoir wil zetten.

De boodschap van Tour d’Amour is dan ook: “Onbekend maakt onbemind. We moeten met elkaar in dialoog gaan, dan krijg je een inclusieve samenleving,” Er moet ook meer aandacht komen voor het onderwerp in de zorg, zodat ouderen niet terug de kast in hoeven. Zoals Magda het zegt: “liefhebben is normaal!”. Of zoals Victoria het zegt: “De afkorting LHBT moet verdwijnen, daarvoor in de plaats moet de M van Mens komen.”

Tour d’Amour kan in allerlei varianten uitgevoerd worden. Wilt u dit onderwerp ook bespreekbaar maken binnen uw organisatie, neem dan contact op met info@evelinevandeputte.com
Eveline van de Putte heeft de boeken “Stormachtig Stil”, levensverhalen van roze ouderen en “Nieuwe Namen”, levensverhalen van transgender ouderen geschreven.