Haags Steunsysteem

Het Haags Steunsysteem (HSS) verbindt professionals, cliënten, ervaringsdeskundigen, mantelzorgers en vrijwilligers
Contact

Haags Steunsysteem

Het Haags Steunsysteem (HSS) heeft als doel: Hagenaars met een psychische kwetsbaarheid ondersteunen om weer actief deel te nemen aan activiteiten in hun eigen omgeving. 

Wij brengen professionals, cliënten, ervaringsdeskundigen, mantelzorgers en vrijwilligers van ruim 200 Haagse organisaties bij elkaar. Samen bouwen we een ondersteunend en inclusief netwerk dat de drempel verlaagt voor sociale participatie, waardoor mensen weer betekenisvol kunnen deelnemen en bijdragen in hun eigen omgeving. 

Gezamenlijk hebben we een brede kennis van de sociale kaart en een groot formeel en informeel netwerk. Die zetten we in om aanbod te vinden dat past bij de vraag en de situatie van de vraagsteller. Uitgangspunt is dat de vraagsteller waar mogelijk zelf de regie kan voeren over de weg naar herstel en mensen kan ontmoeten die in eenzelfde soort situatie zitten. 

Het HSS werkt in Den Haag en randgemeenten. 

Wij organiseren: 

  • Maandelijks vijf Werktafels om vraag en aanbod te matchen 
  • Een gedetailleerde sociale kaart per wijk met gericht aanbod 
  • Een maandelijkse stapavond voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid 
  • Themabijeenkomsten ter versterking van de expertise van het netwerk 
  • Ontwikkelplekken voor vrijwilligers met eigen ervaring in de GGZ 

Via het HSS kun je:

  • aanbod vinden dat past bij je vraag en situatie
  • zelf de regie voeren over jouw weg naar herstel
  • mensen ontmoeten die in een zelfde soort situatie zitten als jij

Het Haags Steunsysteem (HSS) verbindt professionals, cliënten, ervaringsdeskundigen, mantelzorgers en vrijwilligers van Haagse organisaties, met als doel:
Hagenaars met psychische beperkingen ondersteunen om weer actief deel te nemen aan activiteiten in hun eigen omgeving.

Het team van het HSS bestaat uit vier programmacoördinatoren en vijftien vrijwilligers met ervaring in de ggz. 

Het HSS werkt vanuit de visie dat de cliënt ‘in the lead’ moet zijn, en dat op die manier de grootste bijdrage aan herstel geleverd wordt. Het HSS faciliteert dat via Werktafels, waar cliënten actief aan mee kunnen doen, en waar wordt gezocht naar een activiteitenaanbod dat het beste paste bij de cliënt.

Het HSS maakt dankbaar gebruik van ervaringsdeskundigen en vrijwilligers, die niet alleen het HSS kunnen versterken, maar op die manier ook werken aan eigen herstel en participatie.

Als je meer wilt lezen over het HSS, kunt je hier het document ‘De Haagse aanpak 2021’ downloaden. Daarin zetten wij onze werkwijze uiteen, hoe we doen en wat we doen.

Het jaaroverzicht 2024 vind je in onze interactieve PDF.