Ongekend Haags

Ongekend Haags intro

Ongekend Haags is een community voor & door Hagenaars met psychische bijzonderheden.

Onze missie is: Hagenaars met een psychiatrische achtergrond met elkaar verbinden, om vanuit gezamenlijke kracht op gelijkwaardige en eigen wijze mee te doen in de samenleving.

​Wij creëren een sociaal netwerk via onze website en social media om elkaar te ontmoeten, informeren, steunen en inspireren. Als redactie maken we items om te laten zien wat ons bezig houdt. We horen ook graag van jou! Wat wil jij aan de orde stellen of delen? Praat mee en laat weten wat jij mooi, spannend en belangrijk vindt!

Mail sturen (alleen op ongekend haags pagina)

Wil je reageren op onze artikelen dan kun je een mail sturen naar info@haagssteunsysteem.nl​​​​​.

Componence Asset List

12 april 2021

ervaringsdeskundige+aanz+et.png
Kortgeleden ben ik op bezoek geweest bij de Smeltkroes, een ontmoetingsplek voor mensen uit Rijswijk, waar een ervaringsdeskundige als professional aan zet is. Ik wil mijn ervaringen met jou delen omdat het heel aangenaam was om ondanks mijn beperking(en) gelijkwaardig ontvangen te worden door Remco, die de boel daar drie dagen per week organiseert.

Inlevingsvermogen als ik met deze ervaringsdeskundige praat

Mijn eerste indruk uit een paar gesprekken met hem was dat hij zich heel goed kon voorstellen hoe het is om met een beperking te leven. Ik hoefde niet alles uit te leggen over wat ik voelde als ik bang was. De ervaringsdeskundige kon zelfs zeggen wat ik wilde vertellen over mijn angsten.

Inschattingsvermogen om te slagen bij het plannen van de confrontatie met mijn angsten

De ervaringsdeskundige ging dingen benoemen die ik misschien zou gaan proberen te doen om te ontsnappen aan de confrontatie met mijn angsten. Zijn waarschuwing kwam samen met erg veel voorzorgmaatregelen om met succes de confrontatie aan te gaan. Ik verwachtte niet dat iemand mij zou vertellen hoe veel excuses ik zou bedenken om tijdens moeilijke momenten mijn geplande poging uit te stellen. Het gesprek was zo aangenaam dat ik er zelfs met hem over ging praten en zo zijn vermoedens moest bevestigen.

Expliciete aanmoedigingswoorden

De ervaringsdeskundige zei ook dat ik zou slagen bij mijn pogingen om mijn angsten te overwinnen, want ik had de eerste stap al gezet. Hij wist het helemaal zeker en hij vertelde dat hij mij zou komen ophalen als ik de straat niet durfde in te gaan, zoals we samen het gepland hadden. Herhaaldelijk zei hij dat ik het zelf eerst moest proberen. Bij twijfel mocht ik hem opbellen om ter plekke ondersteuning te krijgen. Zijn woorden kwamen bij mij als versterking van mijn wens om de confrontatie aan te gaan, het liefst zonder om extra hulp te vragen.

Hardop de successen gaan tellen die ik geboekt heb bij elke geslaagde confrontatie met mijn angsten

De ervaringsdeskundige stelde samen met mij een laagdrempelig en eenvoudig plan op om mijn angsten te confronteren. Dat plan werd met mij keer op keer besproken om het in mijn systeem te plakken. Ook werden alle andere dingen benoemd die ik erbij krijg bij het uitvoeren van elke stap die ik genomen heb om bij de Smeltkroes te zijn. Zo ging ik me realiseren dat ik er bij mijn slagen inderdaad meer dingen erbij had gewonnen dan wat ik bedacht had; het overwinnen van angsten betekende tegelijkertijd het slagen op 4 of 5 extra onderwerpen.

Mijn potentieel voor andere activiteiten onderzoeken

De ervaringsdeskundige heeft ook tijd besteed aan het uitzoeken van wat ik nog meer kon doen behalve angsten voelen. Hij probeerde mijn aandacht op nieuwe dingen te richten en dit via een stappenplan bespreekbaar te maken. Hij zei ook waar ik op moest letten of aandacht aan moest besteden en waarom dat belangrijk was.

Observeren van mijn gedrag

De ervaringsdeskundige houdt me voortdurend in de gaten. Ik denk dat hij me dan beter kan ondersteunen als ik erom vraag. Dit is de eerste keer dat ik geobserveerd wordt zonder dat ik het als vervelend ervaar. Misschien komt het doordat er ook sprake is van een klik met de werkwijze van deze ervaringsdeskundige.

Stelling:

Bij mensen met een beperking gebeurt het zelden dat je je tijdens een gesprek met een professional zo goed begrepen voelt dat je je kan ontspannen bij het bespreken van jouw beperkingen en hoe je ze kan overwinnen. Als het lukt wordt jouw reis een stap voor stap gedeelde ervaring met jouw ondersteuner, van wie je leert jezelf beter te kennen en te kunnen helpen.
De kans dat dit gebeurt met een ervaringsdeskundige professional is groter dan met een professional zonder jouw ervaring. De ervaringsdeskundige weet erg goed hoe het is om met een beperking te leven en als het klikt tussen jou en zijn/haar manier van werken is succes niet meer een eenzame ervaring!!
Weet je waarover ik het heb? Deel jouw ervaring met mij…

 

De bange pieper