Ongekend Haags

Ongekend Haags intro

Ongekend Haags is een community voor & door Hagenaars met psychische bijzonderheden.

Onze missie is: Hagenaars met een psychiatrische achtergrond met elkaar verbinden, om vanuit gezamenlijke kracht op gelijkwaardige en eigen wijze mee te doen in de samenleving.

​Wij creëren een sociaal netwerk via onze website en social media om elkaar te ontmoeten, informeren, steunen en inspireren. Als redactie maken we items om te laten zien wat ons bezig houdt. We horen ook graag van jou! Wat wil jij aan de orde stellen of delen? Praat mee en laat weten wat jij mooi, spannend en belangrijk vindt!

Mail sturen (alleen op ongekend haags pagina)

Wil je reageren op onze artikelen dan kun je een mail sturen naar info@haagssteunsysteem.nl​​​​​.

Componence Asset List

13 mei 2019

regulier-weekvdpsychiatrie.png

Op 29 maart was Petra namens de redactie aanwezig bij de afsluiting van de “week van de psychiatrie” in het UMC in Utrecht.

http://www.weekvandepsychiatrie.nl/2019/afsluiting-2019

Het thema van dit jaar was zichtbaarheid.

Rokus Loopik is directeur van The Living Museum. Hij vertelde meer over zijn geweldige project. thelivingmuseum.nl/the-living-museum-in-8-minutes-and-32-seconds/

Hoogleraar psychiatrie Jim van Os ging in gesprek met Elisabeth ter Kulve. Zelf ben ik fan van de visie van Jim van Os. Hij is bijvoorbeeld van mening dat ervaringsdeskundigheid en een community enorm helpend kunnen zijn in aanvulling op, of naast behandeling en/of begeleiding. Het was een boeiend gesprek om naar te luisteren.

De eerste workshop die ik heb gevolgd betrof drie boekbesprekingen van ervaringsdeskundige schrijvers;
'De biografie als medicijn’ door Susanne Kruys
'Mijn moeder kookt soep van tafelpoten'  door Aefke ten Hagen
‘Missie wereldvrede’ door May-May Meijer

Ik word zelf altijd erg blij als ik verhalen hoor van ervaringsdeskundigen. Zeker ook om mijn eigen referentiekaders te vergroten over andere kwetsbaarheden. Ik benader het leven zelf vanuit de mens en niet vanuit de diagnose. Na afloop heb ik ook nog enkele vragen gesteld uit interesse.

De tweede workshop die ik volgde was ‘De biografie als medicijn’, door Anita Kruys. Tijdens deze workshop zijn we op een bijzondere manier gaan reflecteren op een fragment uit onze biografie.

Een kanteling in mijn leven heb ik eerst in een mind map gezet. Daarna ging je in tweetallen feitelijk vertellen over de gebeurtenis. De ander luisterde alleen. Degene die luisterde gaf hier daarna feedback op. Een mooi gesprek wat in het teken stond van openheid en verbondenheid.

Ik kijk terug op een geslaagde dag. Alles was goed geregeld. Het einde heb ik gemist doordat het voor mij een drukke week was. Tijdens deze week ben ik ook drie dagen op bezoek geweest bij de openingsweek van de herstelwerkplaats Alkmaar van GGZ NHN. Hier ben ik ook enorm geïnspireerd geraakt en heb ik bijzondere mensen leren kennen. Allemaal mensen die zich inzetten om mensen te ondersteunen bij herstel en leren omgaan met je kwetsbaarheid.

Door Petra Palstra