Ongekend Haags

Mail sturen (alleen op ongekend haags pagina)

Wil je reageren op onze artikelen dan kun je een mail sturen naar redactie@ongekendhaags.nl

Componence Asset List

delen+van+eenzaamheid+%281%29.png

11 november 2019

Op woensdag 6 november organiseerden Stichting Anton Constandse en Maatschappelijk Steunsysteem Den Haag een dialoog over eenzaamheid. Samen met vrijwilligers van Ongekend Haags, KiK en De Achterban Werkt ontstonden mooie inzichten.

Iedereen heeft wel eens momenten of perioden in zijn of haar leven dat gevoelens van eenzaamheid spelen. Eenzaamheid komt niet persé voor bij mensen die alleen zijn. Het hebben van een groot sociaal netwerk is geen garantie tegen eenzaamheid. Het kunnen delen van gevoelens en ervaringen is belangrijk.

Daarbij is het niet persé van belang dat de ander 'je begrijpt'. Het verlicht ook als je gevoelens van eenzaamheid kunt delen met anderen zonder dat de ander het begrijpt. Gewoon een luisterend oor helpt.

De dialoogtafel was voor mij een nieuwe ervaring. Vantevoren had ik een abstracter gesprek verwacht, maar al vanaf het eerste begin mocht ik vertellen over eigen ervaringen met eenzaamheid. Dat is best spannend, maar al snel kwamen de dagen dat ik achter een bureau zat  met repetitief werk en elke dag dezelfde gezichten, elke dag dezelfde pizzadozen om thuis tegenaan te kijken tevoorschijn.

En paradoxaal genoeg, mijn eigen geestelijke crisis die ervoor zorgde dat eenzaamheid doorbroken werd. Niet alleen brachten groepstrainingen bij PsyQ mij in contact met nieuwe mensen, maar ook leerde ik om open te staan voor mensen met een andere sociale achtergrond, andere referentiekaders. En ik leerde om open over mijn eigen ervaringen te praten. Als vrijwilliger bij het Haags Steunsysteem heb ik hier veel profijt van.

 

Edwin

 

Elk jaar vindt de Week van de Dialoog plaats in de maand november. Meer informatie over dialoogtafels die bij verschillende organisaties en personen gehouden worden vindt je op: www.dialoogindenhaag.nl