Ongekend Haags

Ongekend Haags intro

Ongekend Haags is een community voor & door Hagenaars met psychische bijzonderheden.

Onze missie is: Hagenaars met een psychiatrische achtergrond met elkaar verbinden, om vanuit gezamenlijke kracht op gelijkwaardige en eigen wijze mee te doen in de samenleving.

​Wij creëren een sociaal netwerk via onze website en social media om elkaar te ontmoeten, informeren, steunen en inspireren. Als redactie maken we items om te laten zien wat ons bezig houdt. We horen ook graag van jou! Wat wil jij aan de orde stellen of delen? Praat mee en laat weten wat jij mooi, spannend en belangrijk vindt!

Mail sturen (alleen op ongekend haags pagina)

Wil je reageren op onze artikelen dan kun je een mail sturen naar info@haagssteunsysteem.nl​​​​​.

Componence Asset List

11 maart 2019

petra+de+kracht+van+kwetsbaarheid+200x200.jpg

Een kijkje in mijn verleden en in het heden. Als ik terug kijk op mijn leven dan vond ik het heel erg lastig om mij kwetsbaar op te stellen. Door mijn onzekerheid en verlegenheid op dat moment was ik jarenlang veel te hard voor mezelf. Kwetsbaar durfde ik alleen thuis te zijn en in mijn hoofd. Inmiddels waarderen mensen mij omdat ik mij kwetsbaar durf op te stellen. Ook waarderen mensen mijn openheid en enthousiasme over zowel de leuke als minder leuke momenten in mijn leven. Deze mindere momenten probeer ik wel altijd zo positief mogelijk te brengen.

Op mijn 17e en 23e verloor ik mijn ouders. In deze periodes was ik echt heel erg kort kwetsbaar tegenover andere. Het ging wel goed met mij dacht ik. Achteraf gezien liep ik weg voor mijn gevoel en ontwikkelde ik trauma en steeds meer angst. Ik vond gevoelens die ik zelf als negatief beschouwde zwak. Op school leer je ook niet om kwetsbaar te zijn. Ik leefde met de overtuiging dat ik gewoon door moest gaan en dat ging ook prima dacht ik.

Op zich kijk ik ondanks de vele tegenslagen in mijn leven terug op een leuke tijd. Ik had een baan, hobby's vrienden en toch werd ik altijd wel ergens buitengesloten. Op dat moment had ik geen idee waarom. Doordat dit meestal op school was lag daar voor mij de focus op leren en doen alsof andere mij niet kunnen raken. De GGZ, daar was ik veel te sterk en goed voor. Oftewel pas ongeveer 6 jaar na de dood van mijn moeder durfde ik hulp te zoeken en mezelf kwetsbaar op te stellen. Ik kan ook iedereen aanraden om op tijd contact op te nemen met een hulpverlener of iemand die je kan helpen. Waar ik mij nog niet op had voorbereid was een nieuwe periode van rouwen. Ondanks ik dezelfde persoon ben, kon ik mijn diagnose autisme echt niet als iets positiefs opvatten. Had mij de diagnose ADD gegeven en ik had een stuk gelukkiger geweest. De vooroordelen en alles wat er mis is aan iemand met autisme daar kon ik mij niet in vinden. Het is dat ik van nature een doorzetter ben, anders had mijn leven heel anders kunnen verlopen.

Mijn leven veranderde voor altijd sinds ik op winter retraite ben geweest en kennis mocht maken met de Wim Hof Methode. Ik leerde eindelijk om bij mijn gevoel te komen in combinatie met trainingen, therapieën en zelfhulp.

Zonder teveel in de details op te gaan ben ik mijn droom gaan ontdekken. Ik ontdekte hoe het is om de verantwoordelijkheid en regie zelf te houden en mij niet te laten beïnvloeden door mijn omgeving. Dit laatste is niet makkelijk maar wel haalbaar als je iets echt graag wil. 3 maanden lang mocht ik bij CIC Rotterdam mijn missie verder gaan uitwerken. Elk einde is een nieuw begin werd mij wel heel letterlijk duidelijk. Net voor deze 3 maanden werd mijn contract niet verlengd. Als afsluiter van deze periode mocht ik mijn allereerste 3 mini workshops geven. Een veilige omgeving creëren waar we open in gesprek gingen over onze diagnoses en het leven. Wat heb ik veel mogen leren in zeer korte tijd en mogen ervaren dat netwerken ook leuk kan zijn. Ik vind dit van nature niet zo leuk om te doen,

Taboe doorbreken, andere mensen helpen en een luisterend oor zijn is waar ik mij op zal gaan richten. Vooral mensen met autisme en professionals wil ik helpen. Tegelijk vind ik het lastig om te zeggen of ik mij werkelijk alleen op deze groep wil richten. Ik gun mensen met autisme mijn hulp, kennis en wijsheid. Tegelijk heb ik ook ervaring met depressie en angst. Het herstelproces en het dagelijkse leven vind ik heel boeiend. Wat ik ook heel waardevol zou vinden, is om juist mensen met en zonder autisme met elkaar te verbinden. Dit wil ik doen door mensen ook te laten ervaren hoe het is om praten en opdrachten maken af te wisselen met bewegen en het opbouwen van een gezonde leefstijl. Dit wil ik graag doen door samen te werken in een team. Met elkaar kunnen we elkaars kwaliteiten versterken.

Momenteel ben ik eventmanager bij De Broekriem. Dit ben ik voor maximaal 6 maanden en deze functie stopt zodra ik een nieuwe baan heb gevonden. Voor deze functie heb ik mij ook kwetsbaar moeten opstellen. Als ik mezelf met andere vergelijk dan vind ik mezelf op het eerste gezicht geen goede eventmanager. Wellicht komt dit door het woord "manager". Tegelijk is mijn drive om mezelf te ontwikkelen en mensen te helpen om een baan te vinden groot. Ondanks mijn angst vind ik het juist superleuk als ik op deze manier een bijdrage kan leveren om mensen aan een baan of netwerk te helpen. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen.

Wat niet iedereen weet is dat ik mezelf ook erg aan het ontwikkelen ben als vrijwilliger. Inmiddels ben ik enorm dankbaar dat ik mijn vaardigheden aan het verbeteren ben via meerdere vrijwilligersorganisaties. Het werk wat ik hier doe is allemaal in lijn met wat ik wil gaan doen als een betaalde functie of opdracht. Tegelijk draag ik bij aan een mooiere wereld door mijn liefde, tijd en aandacht zinvol te besteden.

Op dit moment doe ik ook mee aan het traject "Lef op de arbeidsmarkt" van Talent Coach. Wat dit traject extra bijzonder maakt is dat de netwerk-pitchavond op wereld autisme dag is. 2 april zal ik wederom kwetsbaar zijn en tegelijk laten zien wat ik afgelopen periode heb mogen leren en ontdekken.

"Alles wat je aandacht geeft groeit" is een belangrijke instelling van mij.

Nog steeds ben ik zowel krachtig als kwetsbaar en vind ik mijn carrièreswitch eng en onvoorspelbaar. Tegelijk geniet ik van het proces, omdat ik weet hoe belangrijk het is om te blijven groeien als mens.

Petra Palstra