Ongekend Haags

Ongekend Haags intro

Ongekend Haags is een community voor & door Hagenaars met psychische bijzonderheden.

Onze missie is: Hagenaars met een psychiatrische achtergrond met elkaar verbinden, om vanuit gezamenlijke kracht op gelijkwaardige en eigen wijze mee te doen in de samenleving.

​Wij creëren een sociaal netwerk via onze website en social media om elkaar te ontmoeten, informeren, steunen en inspireren. Als redactie maken we items om te laten zien wat ons bezig houdt. We horen ook graag van jou! Wat wil jij aan de orde stellen of delen? Praat mee en laat weten wat jij mooi, spannend en belangrijk vindt!

Mail sturen (alleen op ongekend haags pagina)

Wil je reageren op onze artikelen dan kun je een mail sturen naar info@haagssteunsysteem.nl​​​​​.

Componence Asset List

11 december 2019

crazywise+-+namid.jpg
Afgelopen zondag draaide De Regisseur in Scheveningen de documentairefilm 'Crazywise' van Phil Borges, over stemmenhoorders en mensen met psychotische ervaringen in westerse en in primitieve samenlevingen. Sjenell schreef voor ons een verslag.

De documentairefilm opent met een spreuk van Rumi die ik losjes heb vertaald naar:

"soms moet je door hete vuren om wijsheid te bereiken."

 

Losjes, want het hebben van een psychotische ervaring blijkt een uiterst serieuze en niet zelden angstaanjagende en/of pijnlijke ervaring te zijn, die je hele leven op zijn kop kan zetten. In deze film laten mensen zien hoe een psychotische ervaring hun leven heeft veranderd. Dat ze het hebben overleefd lijkt al een wonder!

CRAZYWISE from Phil Borges on Vimeo.

In de praktijk komt het dan erop neer dat er iets mis is in dat hoofd van jou, dus de oorzaak is biologisch, en wordt de oplossing gezocht in de psychiatrie.

Daar krijg je meestal snel medicatie voorgeschreven, waar je vervolgens zelfmoordgedachten(!) als bijwerking van krijgt.

Dit is kort door de bocht wel de (vaak pijnlijke ) realiteit hier in het westen. Als je dan om die reden gaat stoppen met medicatie, kan je brein helemaal in de war raken en uiteindelijk ben je nog verder van huis.. of in veel gevallen, letterlijk dakloos, zoals de jongeman in deze film.

 

Opvallend is dat het horen van stemmen op zich helemaal geen betekenis heeft in onze westerse wereld. Wel dat het iets is waar je je voor moet schamen, en wat je vooral niet moet uiten. In het nagesprek wordt dit ook duidelijk, in de ggz is er niemand die vraagt: wat zeggen die stemmen jou nou eigenlijk? terwijl volgens deze docu dat juist het begin van herstel kan zijn.

 

De sjamaan zegt: buitengewone gewaarwordingen komen voor met een reden en bij mensen die er gevoelig voor zijn.

Bij emoties gaat het om authenticiteit: als je die onderdrukt, dan onderdruk je dus je eigenlijke gevoelens, je zelf-zijn. Als je je roeping negeert wordt je ziek.

 

Wat ik ervan begrijp en waar ik me ook helemaal in kan vinden is dit: je eigen community/gemeenschap, of dat nou je gezin, je familie, je vriendengroep is, waar je je ook maar enigszins thuis voelt, blijkt de beste omgeving te zijn om je te helpen in je herstel.

Gewoon door er voor je te zijn, naar je te luisteren.

Want iedereen heeft de behoefte om erbij te horen, om in verbinding te staan met anderen.

Dus waarschijnlijk is het helemaal geen brein dat stuk is, maar een teken van je brein. Je wordt gevraagd om te gaan uitpluizen wat jouw bijzondere waarnemingen jou willen duidelijk maken. Dat klinkt in mijn oren als een positieve uitdaging: groeien.

 

Sjenell Uslu