Ongekend Haags

Ongekend Haags intro

Ongekend Haags is een community voor & door Hagenaars met psychische bijzonderheden.

Onze missie is: Hagenaars met een psychiatrische achtergrond met elkaar verbinden, om vanuit gezamenlijke kracht op gelijkwaardige en eigen wijze mee te doen in de samenleving.

​Wij creëren een sociaal netwerk via onze website en social media om elkaar te ontmoeten, informeren, steunen en inspireren. Als redactie maken we items om te laten zien wat ons bezig houdt. We horen ook graag van jou! Wat wil jij aan de orde stellen of delen? Praat mee en laat weten wat jij mooi, spannend en belangrijk vindt!

Mail sturen (alleen op ongekend haags pagina)

Wil je reageren op onze artikelen dan kun je een mail sturen naar redactie@ongekendhaags.nl

Componence Asset List

23 oktober 2020

penvriendin+preview+250x250.jpg

Eenzaamheid is een probleem dat er met de Coronacrisis in Nederland niet minder op is geworden. Gelukkig zijn er nog manieren waarop wij met elkaar in contact kunnen blijven, of contact kunnen zoeken.
​​​​​​​Voor sommige mensen is het medium brief wellicht wat ouderwets, voor anderen is het een perfecte manier om de gedachten in alle rust te ordenen en in contact te komen met de ander.

Ongekend Haags ontving deze oproep van een vrouw die op zoek is naar een penvriend(in). Misschien ben jij wel de persoon die met haar wil schrijven?

Heb jij ook ideeën hoe je met eenzaamheid om kunt gaan? Of hoe je het wellicht kunt oplossen? Als was het maar voor een deel. Dat zou voor veel mensen enorm kunnen schelen.
Zou bijvoorbeeld ook een belcirkel de eenzaamheid een beetje - liefst meer dan een beetje - kunnen oplossen? Dat je tenminste een keer of vaker per dag telefonisch contact hebt met anderen die daar ook behoefte aan hebben.
Laat je ideeën en wensen weten en hopelijk kunnen we je daar bij helpen en ondersteunen.

Stuur een email naar redactie@ongekendhaags.nl en we brengen jullie in contact.

16 oktober 2020

 

Beste lotgenoten in de eenzaamheid,


Ik schrijf je op omdat ik plotseling moest gaan denken aan de manieren waarop mensen vroeger met elkaar omgingen. Ik heb me herinnerd dat mensen kennis met elkaar gingen maken per brief en ik dacht ook aan de vele verhalen over diepe vriendschappen en relaties die schriftelijk ontstaan zijn en onderhouden werden.

Maar even bij het begin beginnen: ik ben een vrouw die graag contact maakt met empathische mensen. Ik woon alléén in een bescheiden maar comfortabel flatje. Ik ben katholiek maar volgens mij ben ik ook een beetje Calvinistisch geworden; ik ben niet kerkelijk maar wel ontzettend gelovig. Ik kom uit het buitenland, heb in Nederland geen familie om te bezoeken en mijn adresboekje met vele namen om op te bellen bestaat niet meer. Ik doe graag vrijwilligerswerk achter de computer en hou me zoveel mogelijk bezig met denkwerk.

Nieuwe mensen leren kennen met wie ik graag in contact wil blijven loopt meestal heel stroef omdat ik erg veel op de prikkels moet letten om niet ziek te worden. Hierdoor werd ik heel erg eenzaam… Helaas wordt mijn eenzaamheid door de coronacrisis sterker dan wat het al was: ik kan niet meer zo maar naar een inloop gaan om even onder de mensen te zijn.

Vandaag dacht ik in eens:  “… misschien is het wel leuk om een brief aan mijn lotgenoten op te schrijven en even kennis te maken… Ik kan ze vertellen hoe ik de eenzaamheid ervaar en wat ik ertegen probeer te doen… “ Zo doende ging ik aan de slag.

Eenzaam zijn is een heftige ervaring die niet zo maar uit mijn leven zal verdwijnen. Ik weet dat hoe langer het duurt, hoe moeilijk het wordt om het op te lossen. Dat gezegd, zit ik even te denken aan hoeveel tijd ik nu al heb besteed aan het schrijven van een brief aan iemand die ik (nog) niet ken: meer dan 2 uur zit ik al achter de computer om een goede brief proberen te formuleren!! Ik realiseer me nu pas dat deze een goede truc is tegen mijn eenzaamheid: iets gaan doen voor iemand anders, al is het heel klein want elk beetje telt mee…

Lieve lotgenoten,

Hartelijk dank voor jullie bestaan en dit cadeautje; zonder jullie zou ik nooit hebben ontdekt dat ik ook, ondanks mijn beperkingen, in staat ben om mijn eigen eenzaamheid te verhelpen via een ouderwets gewoonte: een eenvoudige brief opschrijven!! Misschien wil je me via dit middel vertellen hoe jouw eenzaamheid in elkaar zit. Ik hoor het graag…

Hartelijke groetjes,

Erica