Ongekend Haags

Ongekend Haags intro

Ongekend Haags is een community voor & door Hagenaars met psychische bijzonderheden.

Onze missie is: Hagenaars met een psychiatrische achtergrond met elkaar verbinden, om vanuit gezamenlijke kracht op gelijkwaardige en eigen wijze mee te doen in de samenleving.

​Wij creëren een sociaal netwerk via onze website en social media om elkaar te ontmoeten, informeren, steunen en inspireren. Als redactie maken we items om te laten zien wat ons bezig houdt. We horen ook graag van jou! Wat wil jij aan de orde stellen of delen? Praat mee en laat weten wat jij mooi, spannend en belangrijk vindt!

Mail sturen (alleen op ongekend haags pagina)

Wil je reageren op onze artikelen dan kun je een mail sturen naar info@haagssteunsysteem.nl​​​​​.

Componence Asset List

23 november 2020

wandelkaarten-klein.jpg

"Ik krijg deze wandelkaartjes om met elkaar in gesprek te gaan. Wil iemand dit een keer 1 op 1 testen? In ieder geval kan ik de Socialrun-walks op deze manier concreter maken:
https://debagagedrager.nl/projecten/nieuw-spelpakketten-coronaproof/"

"​​​​​​​Ja ik wil dat wel met je testen."

Ik zeg veel te snel ja op een voorstel, maar op de dag dat Petra iemand zocht om haar nieuwe wandelkaarten mee te testen kwam dit goed uit: het was hoog tijd dat deze redacteur eens de deur uitging voor een wandeling van minimaal anderhalf uur, op anderhalve meter.

We liepen het Haagse Bos in, op de eerste van 5 kaarten die ik uitgekozen had stond één woord: "Thuis"
"Ik kom net van thuis, " begon ik, "en thuis is ook wel mijn veilige plek nu in de coronacrisis." en zo ontspon zich vanzelf een gesprek, over wat het 'thuis' en 'thuis zijn' nu voor ons betekende, over agorafobie en jezelf in huis opsluiten, over thuiskomen, over samen gaan wonen en een thuis maken van het huis van je partner.

Op de volgende kaart, gekozen door Petra, stond de stelling: "Iemand die een psychische aandoening heeft gehad kan nooit een verantwoordelijke functie vervullen."

Een betere manier om mijn hoofd door het plafond te krijgen kan je moeilijk vinden: Als je mij een beetje kent, dan weet je dat ik dit een grove generatie vind, stigmatiserend ook. Een dergelijke opmerking vraagt om een reactie. Maar laten we daar verder niet op ingaan. Het volstaat te vermelden dat Petra en ik hier goed over konden praten.

Ook de volgende twee kaarten bleken snel gespreksstof op te leveren, waarmee we toch tot gesprekken kwamen die anders niet mogelijk zouden zijn tijdens een boswandeling.
Het enige nadeel bij onze gesprekken was dat Petra en ik het meestal snel eens waren, maar dat is wellicht niet vreemd als je beiden bekend bent met de ervaringen die met een psychische bijzonderheid komen.
De tijd ging snel en na twee uur wandelen, waarbij we geen van beiden ons de route nog konden herinneren, besloten we om weer naar huis te gaan. We hadden ieder nog 3 kaarten over...

Ik was zeer tevreden over het experiment met de kaarten, die goede gesprekken opgeleverd hadden, maar Petra bleef kritisch: ze had immers vantevoren de naar haar mening bruikbare kaarten meegenomen en het restant thuisgelaten.
Laten we het er maar op houden dat er potentie zit in deze wandeleditie van het spel, dat we er zelf iets van kunnen maken.

Na afloop was het voor Petra tijd om de sportschool af te zeggen: het was te laat geworden. Ik merkte dat ik al enige tijd geen koffie had gehad. En zo liepen we ieder weer naar huis, ruim anderhalf uur aan goede gesprekken rijker, zonder veel afstand gevoeld te hebben op anderhalve meter.

Edwin

 

​​​​​​​De kaarten die wij gebruikten zijn een 'coronaproof' uitbreidingspakket op het spel 'Een steekje los?', dat normaal gesproken binnen aan een tafel zou worden gespeeld. Meer informatie over de kaarten is te vinden op de website van De Bagagedrager: https://debagagedrager.nl/projecten/nieuw-spelpakketten-coronaproof/