Ongekend Haags

Ongekend Haags intro

Ongekend Haags is een community voor & door Hagenaars met psychische bijzonderheden.

Onze missie is: Hagenaars met een psychiatrische achtergrond met elkaar verbinden, om vanuit gezamenlijke kracht op gelijkwaardige en eigen wijze mee te doen in de samenleving.

​Wij creëren een sociaal netwerk via onze website en social media om elkaar te ontmoeten, informeren, steunen en inspireren. Als redactie maken we items om te laten zien wat ons bezig houdt. We horen ook graag van jou! Wat wil jij aan de orde stellen of delen? Praat mee en laat weten wat jij mooi, spannend en belangrijk vindt!

Mail sturen (alleen op ongekend haags pagina)

Wil je reageren op onze artikelen dan kun je een mail sturen naar redactie@ongekendhaags.nl

Componence Asset List

27 januari 2021

OH+Marieke.jpg

Tzitzo magazine is een mooi vormgegeven blad over mentale gezondheid, met onder meer ervaringsverhalen, interviews, columns, gedichten en boekrecensies. Zo staat er een verhaal in over herstel in de psychiatrie en een verhaal over ervaringsdeskundigheid. Moeilijke onderwerpen zoals zelfmoord, worden niet geschuwd. Aan het blad wordt gewerkt door zo’n dertig vrijwilligers, onder hoofdredactrice en oprichtster Mirte Sonntag.

Ongekend Haags ging in gesprek met redactiecoördinator Marieke Van der Horst, die in het dagelijks leven als Ervaringsdeskundige werkzaam is bij Parnassia. Zij schreef het openingsartikel van Tzitzo nummer 2; “Stilte waarin ruimte is”. In dat artikel kijkt ze terug op een periode in haar leven waarin ze worstelde met haar gevoelens, depressie en angst.

“Na een opname ben ik in gesprek met mijn vader gekomen. Ik kwam tot het besef dat ik, weliswaar met hulp van anderen,  zélf de regie en verantwoordelijkheid had. Ik kon mezelf ook weer zien zoals ik was. Daarvoor had ik vooral angsten en paniekaanvallen. Depressie was voor mij ook een manier om de dingen niet te hoeven voelen. Na dat gesprek brak een periode aan dat ik weer geprikkeld werd door dingen. Er weer zin in had. Ik maakte weer vrienden. Alles kreeg weer wat meer kleur.”

Inmiddels gaat het al jaren goed met Marieke. “Ik heb in al die jaren mezelf wat beter leren kennen en weet daardoor veel beter wat ik nodig heb. Ik maak bijvoorbeeld gebruik van de zelfhulpmethodiek WRAP. Alles om je goed te voelen zit in die gereedschapskist. Maar ik moet mezelf wel in acht nemen. Soms vraag ik mijn vrienden om een beetje op me te letten. Ik moet het vooral uit mezelf halen maar mét een beetje hulp van anderen. Nieuwe ervaringen opbouwen. De sleutel zit in jezelf.”

Tzitzo staat voor ‘Het zit zo’. Het blad wil stigma tegen gaan en onderwerpen over mentale gezondheid bespreekbaar maken. Het blad komt twee keer per jaar uit in een oplage van 3000 stuks, en ligt in de wachtkamer bij de huisarts en bij GGZ-instellingen. Mensen kunnen het blad ook bestellen via de website van Tzitzo magazine : www.tzitzomagazine.nl.

Annebeth

​​​​​​​Foto: Marieke van der Horst, door Peter Dullaart