Ongekend Haags

Mail sturen (alleen op ongekend haags pagina)

Wil je reageren op onze artikelen dan kun je een mail sturen naar redactie@ongekendhaags.nl

Componence Asset List

10 december 2018

regulier-sporten+prikkelgevoelig.png

Sporten helpt mij enorm om in balans te blijven. Er zijn allerlei mentale en lichamelijke voordelen wanneer je voldoende beweegt. Een aantal van de voordelen zijn bijvoorbeeld stress verlagen, (mentaal) sterker worden, een betere conditie en meer zelfvertrouwen.. Er zijn een hoop mensen die net als ik  gevoelig zijn voor teveel prikkels of de sociale interactie lastig vinden.

We hebben 24/7 dagen te maken met bewuste en onbewuste prikkels. Waar ik zelf tegenaan loop tijdens het sporten is dat er behoorlijke veel prikkels in mijn sportschool zijn. Voorbeelden hiervan zijn: Veel licht, harde muziek en veel mede sporters en praten.. Zelf heb ik hier mee leren omgaan en zorg ik op een dag ook voor activiteiten met minder prikkels zoals yoga of ademhalingsoefeningen.

Ook zijn er mensen die het bijvoorbeeld lastig vinden om een teamsport te doen. Mensen kunnen onzeker zijn omdat ze kunnen denken dat het verplicht is om sociaal te zijn. Sommige mensen vinden het lastig om aan groepsgesprekken mee te doen bijvoorbeeld. Hierdoor kan de lol om te sporten afnemen, terwijl het juist zo goed is om te bewegen.

Ik vind het belangrijk dat sport zo toegankelijk mogelijk wordt voor iedereen. Zeker bij psychische klachten is het enorm belangrijk voor herstel om voldoende te bewegen en gezond te eten. Op deze manier kan je in contact komen met andere mensen die het ook leuk vinden om te sporten. Met herstel bedoel ik dat je leert om beter om te gaan met je diagnose.

Er zijn natuurlijk ook mogelijkheden om alleen te sporten of om thuis te trainen. Iedereen heeft andere voorkeuren wat betreft sporten.

Momenteel ben ik bezig om uit te zoeken wat het aanbod is in de Haagse regio van sport mogelijkheden die minder prikkelgevoelig zijn. Het helpt al enorm als bijvoorbeeld de trainer of andere deelnemers rekening houden met je kwetsbaarheid. Ook wil ik gaan zorgen voor meer bewustwording in de samenleving omtrent sporten als je gevoeliger bent voor prikkels.

Het aanbod op de website onder activiteiten: https://www.haagssteunsysteem.nl/activiteiten/sport-en-beweging/ zal ik gaan uitbreiden met een nieuw kopje. “Prikkel armere sport aanbod.

Heeft er iemand tips voor mij? Je kunt mij ook een email sturen naar: petra@ongekendhaags.nl