Ongekend Haags

Mail sturen (alleen op ongekend haags pagina)

Wil je reageren op onze artikelen dan kun je een mail sturen naar redactie@ongekendhaags.nl

Componence Asset List

20 juli 2020

religeuze+eenzaamheid.jpg
Vandaag is het zondag, ook wel genoemd “de dag des Heeren”. Immers de zevende dag na de schepping rustte Hij. Dat het echter een soort vrije dag is hebben we niet aan Hem te danken, maar aan keizer Karel de Grote die het rond 800 AD tot een vrije dag heeft verklaard. Hij was natuurlijk wel vergeten dat dieren gevoerd moeten worden en koeien gemolken, dus zo “vrij” was het niet.

Een van de vormen van eenzaamheid wordt wel gezegd is de ‘religieuze eenzaamheid’. In onze maatschappij zijn we niet meer zo afhankelijk van een geestelijk leidsman, we kunnen zelf beter nadenken. Zelf woon ik nu in de pastorie van een oude katholieke kerk en ongewild voel je toch iets. Ik ben niet katholiek, hervormd opgegroeid maar een vrijdenker en zelfs, schrik niet, vrijmetselaar, al ruim 30 jaar (het is geen geloof maar een levensovertuiging waar wederzijds respect, broederschap, vrijheid en gelijkheid centraal staan).

Veel over dit soort van eenzaamheid is niet bekend, het komt misschien te dicht bij in het eigen leven. Toch kan het steun geven, je kunt je ei ergens kwijt ook al krijg je geen antwoord.

Is er een hogere macht die ons beloont of bestraft? Geloven is niet zeker weten en soms afschuiven van ellende. Of eigen onmacht goed praten, soort schuld afschuiven.
Het is niet belangrijk of je christen bent, de islam aanhangt of joods, hindoe, bouhdist of animist, agnost.

Belangrijk is dat je een persoonlijke praatpaal hebt en zo je minder eenzaam voelt.

Wilmar