Ongekend Haags

Mail sturen (alleen op ongekend haags pagina)

Wil je reageren op onze artikelen dan kun je een mail sturen naar redactie@ongekendhaags.nl

Componence Asset List

15 oktober 2018

csm_petra_social_run_200x200.jpg

Van 21-23 September was het tijd voor de Socialrun. De Socialrun is een non-stop estafetteloop van 555 kilometer in ongeveer 48 uur rondom het IJsselmeer. Het doel van de Socialrun is bespreekbaarheid en begrip stimuleren rondom psychische aandoeningen. De missie: #meedoeniswinnen.

Ambassadeur van “Samen Sterk Zonder Stigma”

Als ambassadeur van “Samen Sterk Zonder Stigma” ontving ik de uitnodiging om mee te doen in het gezamenlijk team van SSzS en “Wij zijn Mind”. Vrij impulsief besloot ik om mee te doen. Het is mijn missie om stigma tegen te gaan in de wereld. Het besluit om mee te doen kwam recht uit mijn hart. Ook over mijn eigen diagnose; autisme, bestaan vele vooroordelen en onbegrip. Het leek mij een mooie uitdaging om te ervaren hoe het is om mee te doen. Vantevoren wist ik dat het een zwaar weekend zou gaan worden.

De voorbereiding

Mijn voorbereiding op de Socialrun was niet altijd even goed. Er speelden wat dingen in mijn leven die veel energie kostten en impact hebben gemaakt. Gelukkig besloot ik om wel mee te doen en niet op te geven. Op 1 juli organiseerde Medicore een sportieve, informatieve en vooral ook gezellige middag op Sportcentrum Papendal. Alle teamleden die meededen aan de Socialrun , konden daar trainen, workshops volgen en ervaringen met elkaar uitwisselen. Ik voelde mij zo dankbaar voor deze dag. Ook deze dag zat ik niet echt lekker in mijn vel. Toch merkte ik aan alles dat er bijzondere mensen betrokken zijn bij de Socialrun. Een groep met allemaal mensen met een gelijkwaardig doel: Stigma tegengaan, psychische aandoeningen bespreekbaar maken en de finish halen.

Het weekend

Vrijdag 21 september 11.20 ging ons team van start. Eerst ging team A ongeveer 55 km hardlopen gesupport door 2 fietsers, een bestuurder van een busje en een navigator. In onze teams zaten 5 lopers die steeds 2 km hebben gelopen. Team A en B gingen allebei naar het wisselpunt. Nu ging mijn subteam B ongeveer 55 km lopen. Dit deden we steeds opnieuw met tussendoor heel weinig gelegenheid tot slapen. De sfeer zat er meteen al goed in binnen een team waar niet iedereen elkaar kende. Het hardlopen ging ook erg goed, ondanks dat ik bijna een blessure kreeg. In Groningen, Friesland en Noord-Holland Noord had ik het erg zwaar. Tevens kreeg ik met zelfstigma te maken en liet ik een aantal tranen vallen op een GGZ terrein. De blessure zat gedeeltelijk in mijn hoofd. Na bijna uitgevallen te zijn, waren de laatste 55 km in de regen magisch. Mijn team is op een hele fijne manier met elkaar omgegaan

Finish

Wat werden wij warm onthaald door de organisatie en iedereen die zich inzette voor de Socialrun. Iedereen droeg op zijn of haar manier een steentje bij. Wat mogen wij trots zijn dat er in totaal meer dan 80,000,- is opgehaald om kleinschalige anti-stigma projecten te steunen. Hieraan bijdragen verrijkt mijn leven op zoveel manieren.