Ongekend Haags

Ongekend Haags intro

Ongekend Haags is een community voor & door Hagenaars met psychische bijzonderheden.

Onze missie is: Hagenaars met een psychiatrische achtergrond met elkaar verbinden, om vanuit gezamenlijke kracht op gelijkwaardige en eigen wijze mee te doen in de samenleving.

​Wij creëren een sociaal netwerk via onze website en social media om elkaar te ontmoeten, informeren, steunen en inspireren. Als redactie maken we items om te laten zien wat ons bezig houdt. We horen ook graag van jou! Wat wil jij aan de orde stellen of delen? Praat mee en laat weten wat jij mooi, spannend en belangrijk vindt!

Mail sturen (alleen op ongekend haags pagina)

Wil je reageren op onze artikelen dan kun je een mail sturen naar redactie@ongekendhaags.nl

Componence Asset List

22 juli 2020

psychose+awareness+wek.jpg
Op 13 mei heb ik online een levend boek geleend bij Human Library. Dit wordt georganiseerd om vooroordelen te doorbreken. Je kan 20 of 30 minuten in gesprek met iemand met een bepaald thema. Ik had voor het thema psychose gekozen.

Voor mij was dit echt een waardevol gesprek. Ik vond het best wel spannend en van te voren heb ik mij eerst goed voorbereid. De openheid van mijn boek vond ik echt heel prettig. Inhoudelijk wil en mag ik er verder niks over delen.

Het afgelopen jaar heb ik best veel geleerd door in gesprek te gaan met mensen die ervaring hebben met een psychose. Ook van mensen die een andere visie hebben dan de theorie of de DSM5.

Een visie die mensen hoop en perspectief kan bieden. Thuis heb ik een boekje van Psychosenet met 100 definities van een psychose.

Dit jaar hoorde ik dat een psychose een natuurlijke reactie is op een ongezonde situatie. Het lichaam waarschuwt en beschermt de hersenen tegen overbelasting.

Ik ben er ook achter gekomen dat ik best wel veel overeenkomsten heb en natuurlijk ook verschillen met mensen die psychosegevoelig zijn. Door echte gesprekken heb ik stigma doorbroken. Mijn eigen beeld is veranderd doordat ik er vroeger heel weinig van af wist.

Hett sloot mooi aan bij de psychose awareness talks die werden uitgezonden in de week van 18 mei. In het kader van Psychose Awareness Day– voerde Anne Marsman, namens PsychoseNet, live gesprekken met (ervaringsdeskundige) experts.

Ik heb die week alle talks geluisterd. Dit kan jij ook nog doen via deze video.

Inmiddels is het alweer een maand geleden. Vorige week heb ik mijn 2e online boek geleend. Dit was wederom een erg waardevol gesprek.

 

Petra Palstra