Ongekend Haags

Mail sturen (alleen op ongekend haags pagina)

Wil je reageren op onze artikelen dan kun je een mail sturen naar redactie@ongekendhaags.nl

Componence Asset List

15 mei 2018

csm_anxiety_200x200.jpg

Missie: brood halen
Lokatie: thuis
Hartslag: 90
Afstand: 277 passen

De koelkast is leeg. Ik heb iets nodig voor de lunch. Niemand gaat het voor mij doen. Ik zal de deur uit moeten om brood te halen. Ik controleer mijn ademhaling, mijn vingertoppen gaan naar mijn pols: ik heb duidelijk een verhoogde hartslag. De afstand naar het bakkertje is 220 meter, dat zijn 277 stappen. Dat weet ik. Ik doe mijn jas aan en schuif mijn instappers aan mijn voeten. Ik haat veters. De deur valt achter mij in het slot en ik begeef mij in de open ruimte. Schuin steek ik over bij de tramhalte, langs het café met de verschrikkelijke Nederlandstalige muziek, langs de sexshop met de gele vitrine. Minder dan 200 passen voor mij zie ik de luifel van mijn doelwit.

Missie: brood halen
Lokatie: halverwege
Hartslag: 120
Afstand: 180 passen

Ik probeer rustig door te stappen. Focus me op mijn ademhaling: 3 passen inademen, 1 pas uit. Niet te snel. "There's absolutely no reason to panic." Ik herhaal het nogmaals voor mijzelf. Terwijl ik een meter of twee voor mijn uitkijk vernauwt mijn blikveld zich: ik hoor tram 17 passeren, maar zie hem pas als hij al voorbij is. Ik zie de stoeptegels, zij leiden mij naar de bakker.
In het winkeltje gaat het beter: ik pak mijn brood en sluit mij, ongeduldig, aan in de rij. Ik probeer mijn aangeleerde technieken van de exposure-training toe te passen. Ik heb afleiding nodig: ik focus mijn op de billen van het meisje voor mij in de rij. Dat werkt. Even.

Missie: terug naar huis
Lokatie: bakker
Hartslag: 140
Afstand: 170 passen

Naar huis. Turks brood in mijn handen. Terug op straat. Rustig blij.. Rustig wachten. Op het verkeerslicht. Groen. Nu geen panie..
Mijn spieren spannen zich. Ik vlieg. Mijn voeten raken de grond zo kort mogelijk. Haastig sluit ik de voordeur, gooi het brood op de stoel en val op mijn bed. Mission accomplished.

Edwin