Ongekend Haags

Mail sturen (alleen op ongekend haags pagina)

Wil je reageren op onze artikelen dan kun je een mail sturen naar redactie@ongekendhaags.nl

Componence Asset List

03 augustus 2020

raameenzaam2+2.jpg

Toen ik onlangs op weg was naar het Westeinde ziekenhuis, kwam ik langs een pand waar de volgende tekst op het raam gekalkt was :

Loneliness can affect anyone

Afgezien van de inhoud vraag ik me dan vaak af waarom, niet in het Nederlands? Mijn 'vertaling' :

Eenzaamheid kent geen onderscheid.

Een collega reageerde daarop en zei dat het  een wat droevigere versie van “Gezelligheid ken geen tijd” was. Ik besloot beide te combineren tot :

Gezelligheid ken geen tijd,
Eenzaamheid geen onderscheid.

Wanneer je dat kritisch beschouwt dan weet men dat zelfs als het gezelligheid is, iemand zich best wel tegelijk eenzaam kan voelen. Maar wat als de eenzaamheid de persoon later juist bij thuiskomst overvalt? Hoe vaak vragen we niet aan iemand die ergens was "heb je ervan genoten?". We vragen nooit hoe die persoon zich voelde na thuiskomst in een leeg huis. De ander bedenkt zich niet dat iemand vaak ook in gezelschap eenzaam kan zijn. De gezelligheid was een moment waar je aan kunt terugdenken om andere gevoelens te bedekken, jezelf soms te bedotten. Eigenlijk klinkt het heel eenvoudig, maar daar zit de voetangel nu juist. Een standaard oplossing is er volgens mij niet, iedereen is (gelukkig) anders.

Men is hard aan het werk om vaccinatie tegen Corona te vinden, heeft andere (bijna) ziektes uitgeroeid, zelfs darmkanker is bijna geneesbaar nu. Maar de pil tegen eenzaamheid zal er nooit komen,  misschien commercieel niet interessant.

Wilmar

​​​​​​​