Ongekend Haags

Ongekend Haags intro

Ongekend Haags is een community voor & door Hagenaars met psychische bijzonderheden.

Onze missie is: Hagenaars met een psychiatrische achtergrond met elkaar verbinden, om vanuit gezamenlijke kracht op gelijkwaardige en eigen wijze mee te doen in de samenleving.

​Wij creëren een sociaal netwerk via onze website en social media om elkaar te ontmoeten, informeren, steunen en inspireren. Als redactie maken we items om te laten zien wat ons bezig houdt. We horen ook graag van jou! Wat wil jij aan de orde stellen of delen? Praat mee en laat weten wat jij mooi, spannend en belangrijk vindt!

Mail sturen (alleen op ongekend haags pagina)

Wil je reageren op onze artikelen dan kun je een mail sturen naar info@haagssteunsysteem.nl​​​​​.

Componence Asset List

27 oktober 2020

mario+en+estella+klein.jpg

Mario (55) wrijft minutenlang zenuwachtig met zijn handen. Heeft dat zelf niet altijd door omdat hij op dat moment worstelt met een diepe gedachte of door de wijs wordt gebracht door een  lastige emotie uit het verleden. Het is een voorbeeld. Estella heeft het direct door en staat in zo’n geval onmiddellijk naast Mario om hem op zijn gedrag te wijzen.  Estella is de hulphond van Mario. Hij heeft de aandoening ptss (post traumatisch stress syndroom). Een aandoening die je kan oplopen na jarenlange traumatische gebeurtenissen. En een hulphond kan dan een goed maatje voor je zijn.

Estella is de vaste begeleider van Mario sinds 3 jaar.  “Destijds wist ik wel van het bestaan van de honden voor blinden en lichamelijk gehandicapten. Iemand wees mij er op dat ik wellicht ook een hond kon trainen op de klachten die verband houden met mijn psychische aandoening. Wanneer je een dergelijke hond officieel als hulphond wil laten registeren heb je daarvoor het diploma nodig van een erkende organisatie. Al gauw bleek dat grote organisaties hiervoor veel geld vragen. Dat stuitte mij tegen de borst. Bovendien had ik geen 22.000 euro die hiervoor werd gevraagd”, aldus Mario.

Hij gaat verder.“Ik  bedacht het volgende traject: als ik via een gewone hondenschool een gedragsopleiding voor een hond volg kan ik daarna bij een organisatie voor hulphonden eenvoudig het specifieke diploma behalen. Dat was de kortste en voordeligste weg. Daar besloot ik toe”.

Maar eerst moest hij een geschikte hond vinden.”Ik kwam online in Spanje terecht waar een hond van 1,5 jaar wellicht mijn geschikte hulphond zou kunnen worden. Er was op afstand direct een band voor mij met Estella, een kruising Mechelse herder/Rhodesian ridgeback. In Nederland krijgen de meeste pups een goed tehuis maar in het buitenland is dat vaak anders en daarom besloot ik een hond uit het buitenland te halen. Ik heb haar zelf op Schiphol afgehaald. Ze was toen anderhalf jaar en er was direct een click tussen ons. We volgden samen de gedragscursus in 12 maanden en daarna was het tijd haar aan te melden als hulphond bij de CLICK. Dat verliep allemaal vlotjes”, vertelt Mario.

Als ik binnenkom bij Mario is Estella bijzonder waaks. En waar Mario is, is Estella. Soms ligt ze wel in haar bench. “We zijn onafscheidelijk en sinds Estella in mijn leven is gekomen heb ik minder last van psychische klachten en minder nachtmerries. Als ik buiten ergens bang voor ben staat zij steeds links of rechts naast me.  De meeste honden volgen de baas maar Estella is als hulphond aangeleerd steeds voorop te lopen. Zo gaat zij bijvoorbeeld het eerste de voordeur uit. Staat er iemand bij de lift, merk ik dat direct aan haar. Voordat Estella er was kon ik hiervan intens schrikken en enorm verkrampen.  Overal gaat Estella mee. Ik speel in Salsa band La Parranda percussie, maar tijdens de repetities ligt Estella dan wel een half uurtje in de auto omdat de muziek te hard voor haar is maar ze begeleidt me verder overal. Ook in mijn werk als Ict-er. Als hulphond mag zij ook mee de winkel in. Dat geeft nooit problemen. Alleen bij het Kruidvat deden zich eerst in diverse filialen moeilijkheden voor en vroegen ze zich af of ik die hond wel nodig heb en of het een echte hulphond is. Ik zie er enigszins stoer uit en dan twijfelt men kennelijk of een dergelijke hond terecht is. Dat heb ik bij ze aangekaart en ze hielpen fantastisch dus heb ik daar nu geen problemen meer. Je hebt als eigenaar van een hulphond ook een jasje dat de hond draagt en een pasje van de officiële organisatie. In dit geval van de CLICK”, legt Mario uit.

Mario heeft samen met Estella nu een fijn leven. “Ik voel me met haar ook niet meer alleen. Raad mensen aan te informeren of een hulphond voor hen ook een prettiger leven kan bieden. Sowieso is een hond een goede manier om steeds naar buiten te moeten. Heb je het geld niet voor een diploma van een hulphond of voor een gedragsopleiding, kan misschien de WMO uitkomst bieden. Hulphonden kunnen bij andere psychische aandoeningen zoals voorbeeld bij autisme, ook een grote meerwaarde hebben”, aldus Mario.

Zijn jeugd heeft ervoor gezorgd dat hij zo getraumatiseerd is en last van dissociatie heeft. Als hij er daardoor niet bij is, haalt Estella hem letterlijk en figuurlijk uit de droom. Zijn vader had een oorlogstrauma en was invalide door een bomexplosie in Nederlands-Indië en daardoor alcoholist. Dat zorgde tijdens de opvoeding van Mario en zijn zus voor veel problemen.

 

Ankie Driessen