Ongekend Haags

Ongekend Haags intro

Ongekend Haags is een community voor & door Hagenaars met psychische bijzonderheden.

Onze missie is: Hagenaars met een psychiatrische achtergrond met elkaar verbinden, om vanuit gezamenlijke kracht op gelijkwaardige en eigen wijze mee te doen in de samenleving.

​Wij creëren een sociaal netwerk via onze website en social media om elkaar te ontmoeten, informeren, steunen en inspireren. Als redactie maken we items om te laten zien wat ons bezig houdt. We horen ook graag van jou! Wat wil jij aan de orde stellen of delen? Praat mee en laat weten wat jij mooi, spannend en belangrijk vindt!

Mail sturen (alleen op ongekend haags pagina)

Wil je reageren op onze artikelen dan kun je een mail sturen naar info@haagssteunsysteem.nl​​​​​.

Componence Asset List

29 januari 2018

regulier-balans.png

De (manische) depressie is geen persoonlijke zwakheid of een barstje in mijn karakter. Het is erfelijk en komt in de beste families voor. Deze psychische ziekte is niet te genezen, zit letterlijk tussen de oren en is net als hart- en vaatziekten een lichamelijke aandoening die behandeld dient te worden. Ik slik dagelijks lithium (een natuurlijk soort van zout met als functie de stemming stabiel te houden) en een antipsychoticum. Ik heb een gezond eet- en leefpatroon. Ik drink weinig alcohol en ga op tijd naar bed. Desondanks raak ik nog steeds uit balans! Hoe komt dat? Nou, als ik bijvoorbeeld te lang in een te hoge versnelling leef (omdat mijn stemming té goed is) dan raak ik overprikkeld en gaan mijn hersenen sputteren. Een depressie wordt bij mij dus niet per se door narigheid getriggerd.

Voor een goed herstel is het van groot belang dat ik zo snel mogelijk mijn behandelaars inlicht. Ik heb een psychiater en een sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV). In eerste instantie wordt mijn bloed geprikt om te bepalen wat de lithiumspiegel is. Daarna bespreken we wat ik moet doen om de balans te herpakken, dit staat in het zogeheten terugvalpreventieplan. Daarin staat onder andere: Youp van ’t Hek fragmenten bekijken (altijd lachen!), afspreken met aardige en begripvolle mensen, koud douchen, dagelijks minimaal dertig minuten in de buitenlucht bewegen en positieve gedachten op papiertjes schrijven en deze in de keuken plakken.

Wat kunnen naasten voor mensen met een depressie doen? Vraag mensen met een depressie niet een ‘knop om te draaien’. Het gaat niet. Besef dat het om een ziekte gaat. Mensen met een depressie hebben een verminderde interesse in vrijwel alles. Veroordeel dit niet en besef dat dit een symptoom van de ziekte is. Het stimuleren van activiteiten, zoals bewegen, is van groot belang! Houd ook hier in het achterhoofd dat iemand vaak geen interesse heeft en je zal afwijzen. Blijf er toch vriendelijk op hameren dat bewegen écht heel erg belangrijk is voor een goed herstel! Geef je eigen grenzen aan. Omgaan met een depressief persoon kan erg vermoeiend en ingrijpend zijn. Neem dus ook voldoende tijd voor jezelf, en zoek indien nodig professionele hulp zodat jij niet de taak van hulpverlener op je neemt.

Tenslotte, voor mij is het heel fijn als mensen naar mij luisteren, zonder ongevraagde adviezen en/of oordelen te geven, dan beloof ik kort van stof te zijn;-) En zeg me gerust dat je van dit hele depri-gedoe geen snars begrijpt, soms begrijp ik het zelf ook niet meer…..

Cornelie Egelie-Sprenger is columniste. Haar boek Pillendoos is verkrijgbaar in de boekhandel en op bol.com. Deze column is eerder gepubliceerd in de Wassenaarse Krant.