Ongekend Haags

Mail sturen (alleen op ongekend haags pagina)

Wil je reageren op onze artikelen dan kun je een mail sturen naar redactie@ongekendhaags.nl

Componence Asset List

11 mei 2020

challenge+gezonde+leefstijl.jpg

Saïd doet een hardloopchallenge voor een maand, om ook in tijden van Corona zijn mentale en fysieke conditie op peil te houden. Een bijkomstige complicatie is dat het deze maand Ramadan is. In zijn hardloopdagboek doet hij verslag van de challenge.

Week 1:

Vrijdag 1-5:

Het is nog geen acht uur in de ochtend, als ik om maar zo min mogelijk mensen tegen te komen (want corona) al in mijn hardloopoutfit buiten sta. Het is bewolkt, een graad of tien en dus lekker weer om het op een rennen te zetten. Ik druk de startknop in van mijn horloge en off I go. Kijken hoe het bevalt om tijdens de ramadan zo vroeg een uur te lopen. Ik besluit om mijn rondje vandaag door het Haagse bos te rennen. Als ik weer bijna terug ben, merk ik dat ik nog een minuut of vijf moet rennen om het uur vol te maken, dus ik loop nog een blokje om. Na 1 uur en negen seconden druk ik weer op mijn horloge en zit de eerste loop van deze challenge erop. Er staan er nog dertien op het programma deze maand.

Eigenlijk had ik nauwelijks dorst na het rennen, wel begon mijn maag flink te knorren. Maar die zal toch echt tot kwart over negen vanavond moeten wachten. Ik heb vandaag niet veel meer op de planning staan, dus ik kan de rest van de dag rustig aan doen.

Zondag 3-5:

Ook vandaag wordt het een ochtendloop. Ik loop nu richting de Vliet, langs het stadion van ADO Den Haag, via Station Ypenburg terug naar de Vliet en dan weer naar huis. Een wat langer rondje dan afgelopen vrijdag, maar korter dan ik gewend ben te lopen op zondag. Ik had meer dan genoeg tijd om nog eens na te denken over de combinatie vasten en hardlopen en wat handig en verstandig is. Op het internet zijn er genoeg artikelen die dit onderwerp behandelen. Echt een eenduidig antwoord was er niet over of je nu beter in de ochtend of begin van de avond kan rennen. Misschien ga ik voor de ervaring één van de volgende keren wel een avondloop proberen, kijken hoe dat bevalt.

was verder erg rustig en dus coronaproof onderweg. Wel kwam ik een vadergans tegen, die vond dat deze hardlopende homo sapiens net iets te dicht bij hem en zijn gezin (moedergans en een stuk of zeven kindergansjes) kwam, nadat ze net het fietspad hadden overgestoken. Dat maakte hij in woord en gebaar duidelijk en ik maakte uiteraard dat ik zo snel als ik kon weg kwam. Volgende keer in de buurt van ganzen gewoon nog iets meer afstand houden, Saïd.

woensdag 6-5:

Vandaag heb ik besloten, dat ik in het begin van de avond ga rennen. Voordeel is, dat ik wat langer in bed kan blijven. Nadeel zou kunnen zijn, dat de energie aan het eind van een dag niet eten wel opraakt. Ik heb me dus voorgenomen om het vanavond ook echt bij één uur rennen te houden. Ik had niet verwacht dat het zo goed zou gaan en heb eigenlijk gelopen zoals ik altijd loop. Na een uur was ik dan ook niet vermoeider dan normaal. En met het vooruitzicht dat ik over ruim een uur weer kon eten en vooral drinken, vond ik dit een geslaagd experiment, dat voor herhaling vatbaar is. Dus aanstaande vrijdag ga ik ook weer rond een uur of zeven in de avond rennen.

Nog twee weken en dan is de ramadan voorbij. De dagen zijn lang en de honger momenten zijn er, begrijp me niet verkeerd, maar het is tot nu toe best wel te doen. Nou ben ik eigenlijk nooit zo'n grote eter geweest, dus dat scheelt. Ik bedacht me dat de ramadan eigenlijk een wat extremere vorm is van het best wel populaire intermittent fasting. Ook hier heb je een gedeelte van de dag, bijvoorbeeld van acht uur ´s avonds tot twaalf uur ´s middags, waarin je niet eet. Drinken mag dan, in tegenstelling tot het ´islamic fasting´, wel. Mensen vasten al eeuwenlang. De Griekse filosoof Plato deed het ook. Een quote van hem is: ¨I fast for greater physical and mental efficiency¨. Dus vasten is niet alleen om af te vallen en lichamelijk gezonder te worden, maar ook om je beter te kunnen concentreren en je in het algemeen beter te voelen. En daar is het bij mij vooral om te doen.

 

Saïd