Ongekend Haags

Ongekend Haags intro

Ongekend Haags is een community voor & door Hagenaars met psychische bijzonderheden.

Onze missie is: Hagenaars met een psychiatrische achtergrond met elkaar verbinden, om vanuit gezamenlijke kracht op gelijkwaardige en eigen wijze mee te doen in de samenleving.

​Wij creëren een sociaal netwerk via onze website en social media om elkaar te ontmoeten, informeren, steunen en inspireren. Als redactie maken we items om te laten zien wat ons bezig houdt. We horen ook graag van jou! Wat wil jij aan de orde stellen of delen? Praat mee en laat weten wat jij mooi, spannend en belangrijk vindt!

Mail sturen (alleen op ongekend haags pagina)

Wil je reageren op onze artikelen dan kun je een mail sturen naar info@haagssteunsysteem.nl​​​​​.

Componence Asset List

06 mei 2020

challenge+gezonde+leefstijl.jpg

Challenge: Ik ga tijdens de maand mei drie keer per week minimaal een uur hardlopen.

Waarom doe ik deze challenge?

Om een gezonde leefstijl te krijgen en houden, wil ik deze uitdaging met mezelf aangaan. Hardlopen doe ik inmiddels al meer dan tien jaar. Na een wat stroeve start, bleek het een prima manier te zijn om mijn depressieve stemming wat op te krikken en op peil te houden. Verder geeft het een flinke boost aan mijn (soms niet zo grote) zelfvertrouwen. Ondertussen is mijn conditie met sprongen vooruit gegaan, wat weer positief is voor mijn lichamelijke gezondheid..

Hardlopen werd mijn natuurlijke antidepressivum. Daar waar anderen voor lange tijd een medicijn (moeten) slikken, weet ik dat mijn geestelijke, mentale en fysieke gezondheid op peil blijven als ik regelmatig mijn rondjes ren. En soms is een terugval ook niet te voorkomen. De laatste maanden van het afgelopen jaar heb ik een flinke depressieve periode doorgemaakt en onder meer het vooruitzicht, dat ik weer kon gaan hardlopen heeft me door die periode heen geholpen.

Het is ook een traditie geworden, dat ik deelneem aan de CPC loop in Den Haag, en dat was dit jaar niet anders. Voor de negende keer stond ik aan de start van wat ik beschouw als mijn thuiswedstrijd. Ondanks de niet optimale voorbereiding, bleek maar weer dat ik het hardrennen niet verleerd was. Dat was op 8 maart. Nog geen week later werden de eerste coronamaatregelen afgekondigd. Ik had me toen al ingeschreven voor de marathon van Leiden, die in mei op het programma stond. Deze is nu verplaatst naar november, dus ik heb nog een beetje hoop op één wedstrijd dit jaar. Ik heb de afgelopen twee jaar ook meegedaan aan de Socialrun met Team Lister uit Utrecht, waar ik werk. In één weekend met een groep mensen rond het IJsselmeer rennen, ik weet niet hoe dat dit jaar vorm gaat krijgen. Het is vind ik best lastig om de motivatie op te brengen om te blijven trainen, terwijl er voorlopig geen wedstrijd op het programma staat. Daar gaat meedoen aan deze challenge me deze maand goed mee helpen. Althans, dat is de bedoeling.

Verder is het goed om te vermelden, dat de ramadan op 24 april is begonnen. Een maand lang niet eten en drinken van zonsopgang tot zonsondergang. Ik vast dit jaar weer voor het eerst in meer dan tien jaar mee (het hoe en waarom wil ik ergens anders wel toelichten). Ik besef dat dit een challenge op zich is. Het zet me wel aan het denken over hoe ik zo gezond en verantwoord mogelijk met mijn lichaam om wil gaan. Ik snap, dat een uur rennen lang lijkt. Ik kan zonder te overdrijven zeggen dat dit voor mij standaard is geworden de afgelopen jaren. Maar ik wil het wel wat rustiger aan doen vanwege de ramadan. Dat dan weer wel.

Normaal gesproken ren ik in de ochtend. Dat is vanwege corona eigenlijk alleen maar nòg vroeger in de ochtend geworden. Het is even afwachten wat mijn maag hiervan vindt en of het niet beter is om rond een uur of zeven in de avond te gaan rennen. Ik denk dat voor allebei wel iets te zeggen valt. Omdat ik het gewend ben, blijf ik in de ochtend lopen. Mocht het nodig zijn, dan kan ik dat altijd nog veranderen.

Dus dit is wat ik van plan ben. Nu nog de uitvoering

 

Saïd