Ongekend Haags

Ongekend Haags intro

Ongekend Haags is een community voor & door Hagenaars met psychische bijzonderheden.

Onze missie is: Hagenaars met een psychiatrische achtergrond met elkaar verbinden, om vanuit gezamenlijke kracht op gelijkwaardige en eigen wijze mee te doen in de samenleving.

​Wij creëren een sociaal netwerk via onze website en social media om elkaar te ontmoeten, informeren, steunen en inspireren. Als redactie maken we items om te laten zien wat ons bezig houdt. We horen ook graag van jou! Wat wil jij aan de orde stellen of delen? Praat mee en laat weten wat jij mooi, spannend en belangrijk vindt!

Mail sturen (alleen op ongekend haags pagina)

Wil je reageren op onze artikelen dan kun je een mail sturen naar redactie@ongekendhaags.nl

Componence Asset List

button+don%27t+panic.png

21 oktober 2019

Na het succes van het vorige jaar organiseerde Kompassie opnieuw een interactieve bijeenkomst voor mensen met angst én hun naasten. Dit geschiedde in samenwerking met Indigo Preventie. Onze redacteur Edwin ging erheen.

"Ga jij erheen, Edwin? Er zijn broodjes..."

Mijn baas weet hoe ze mij voor een bijeenkomst in de avonduren moet strikken. Met mijn angsstoornis heb ik vaak niet de energie over om 's avonds nog veel te ondernemen, maar het zou niet de eerste keer zijn dat ik op het eten af was gekomen, dus deze grap hielden we erin.

De bijeenkomst over angst werd geleid door Stefan Sandifort van Indigo Preventie en vond plaats binnen een kleine groep van circa 12 personen. Kompassie doet dit bewust, om deze bijeenkomsten laagdrempelig en interactief te houden. Stefan begon met een presentatie waarin diverse vormen van angst werden uitgelegd. Voor de mensen in de zaal, deels naasten, deels mijn lotgenoten met diverse angststoornissen, was dit heel herkenbaar.

In een tweede deel werd er aandacht geschonken aan praktische tips voor het omgaan met angsten. Het derde deel betrof praktische tips aan naasten. hierbij kwam het gesprek binnen de groep goed op gang. Zelf moest ik me meermaals inhouden om in mijn fascinatie voor het onderwerp niet teveel het woord te nemen. De broodjes was ik allang vergeten.

Ik geef even een voorbeeld uit de presentatie: do's and don'ts voor naasten:


 

Mocht je vragen hebben over angst, als naaste, of als iemand die zelf met angsten te maken heeft, kan je contact opnemen met Indigo Preventie, of, heel laagdrempelig, even bij Kompassie binnenwandelen op Laan 20 in Den haag.

Ook organiseert Kompassie regelmatig bijeenkomsten over andere GGZ-gerelateerde onderwerpen. De agenda van Kompassie is hier te vinden.