Ongekend Haags

Ongekend Haags intro

Ongekend Haags is een community voor & door Hagenaars met psychische bijzonderheden.

Onze missie is: Hagenaars met een psychiatrische achtergrond met elkaar verbinden, om vanuit gezamenlijke kracht op gelijkwaardige en eigen wijze mee te doen in de samenleving.

​Wij creëren een sociaal netwerk via onze website en social media om elkaar te ontmoeten, informeren, steunen en inspireren. Als redactie maken we items om te laten zien wat ons bezig houdt. We horen ook graag van jou! Wat wil jij aan de orde stellen of delen? Praat mee en laat weten wat jij mooi, spannend en belangrijk vindt!

Mail sturen (alleen op ongekend haags pagina)

Wil je reageren op onze artikelen dan kun je een mail sturen naar redactie@ongekendhaags.nl

Componence Asset List

15 augustus 2018

csm_stichting_BAB_foto_200x200.jpg

Erkenning van de eigenschappen van mensen met chronische psychische klachten, zodat ze die op een positieve manier kunnen inzetten in hun leven. Dat is waar Stichting Buitengewoon Actieve Breinen zich voor inzet.
Oprichter en ervaringswerker Margriet Pakvis: ‘Het is geen beperking maar een kracht’

“Vijf dagen per week houden wij in Loosduinen een inloopspreekuur. Iedereen kan binnenkomen voor  een praatje of om vragen te stellen. Wij luisteren naar de verhalen en gaan dan samen doordenken: Waar heb je last van? Waar ligt jouw talent? En heb je dat weleens gebruikt in je leven? Want altijd ligt er een kernkwaliteit tegenover, iets waar je heel goed in bent. Ik wil graag dat mensen na een gesprek bij BAB vanuit  een andere hoek naar zichzelf kunnen kijken. Bijvoorbeeld, iemand die zichzelf wegcijfert, heeft oog voor andermans behoefte. Dan zeggen wij: ‘zet dat in, doe er wat mee, bouw je leven hierin op’. Het is geen beperking maar een kracht.”

Signaalfunctie

“Bij Stichting BAB hebben we vooral veel ervaring met  Autisme en  ADHD, maar we zien het breder, ook bijvoorbeeld stemmingsstoornissen, angst- en paniekstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen en eetstoornissen vallen onder onze doelgroep. Mensen met een buitengewoon actieve brein ervaren en denken anders, associatiever. Ik geloof dat we bepaalde krachten hebben doordat we anders waarnemen. Dat we hyperalert zijn, stelt ons in staat om eerder gevaren te bespeuren, om te zien wat er mis is en oplossingen te bedenken. Dat heeft met trauma te maken. Er zijn onderzoeken geweest die aantonen dat trauma in de eerste levensjaren een genetische verandering tot stand brengt, waardoor je stresssysteem anders gaat werken. Doordat je lichaam hormonaal anders gaat werken gaat je geest anders werken. Dat heeft tot gevolg dat er klachten ontstaan, waardoor je in je leven vastloopt. Meer dan 40% van de mensen krijgt last van psychische klachten. Maar het gaat dus ook om een kwaliteit. Wij hebben een signaalfunctie.”

Kansen

“Veel van ons zijn maatschappelijk betrokken, we vinden het belangrijk hoe we met elkaar en de wereld omgaan en hebben een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Wij geven bij BAB mensen de ruimte om te werken aan hun toekomst. Zodat ze wie ze zijn en wat ze kunnen op een positieve manier in kunnen zetten. We zijn doelgericht en  kijken naar mogelijkheden en kansen om ons doel te bereiken. Door sociaal maatschappelijke doelen te stellen en na te streven krijgen we rust in plaats van dat we gevaren om ons heen zien en hyperalert zijn.”

Mensen met en zonder labels

“Tegen mensen die zich bij BAB aanmelden als vrijwilliger zeggen we: ‘ga maar kijken wat jij graag wilt doen’. Soms wordt dat al doende duidelijk. Een vrijwilliger kwam bijvoorbeeld administratief werk doen en kwam erachter dat ze heel goed was in het omgaan met mensen. Zij is lotgenotencontact gaan doen. We kijken naar mensen met en zonder labels die hun talenten op een positieve manier gebruiken en er succes mee hebben. De één zet zijn oerinstincten in om succesvol zaken te doen, de ander maakt kunst of muziek. Ik geloof dat als je een doel hebt in je leven, en je bent bezig met iets waar je hart naar uitgaat, iets waar je graag voor wakker wordt, dat dit een positief effect heeft. Uit ervaring kan ik zeggen: dat werkt als een medicijn zonder bijwerkingen.”

Nieuwsgierig?

“We zijn elke werkdag open, je kunt altijd binnen lopen. Hoe meer mensen, hoe beter!”

Stichting BAB is bereikbaar per e-mail (info@stichting-bab.nl), telefoon (06 36 15 91 54) of via een formulier op de website (www.stichting-bab.nl).