Activiteiten

www.durfjijmetmij.nl

“Ik wil ook weleens lekker m’n verhaal kwijt kunnen bij mensen die in hetzelfde schuitje zitten”

Durfjijmetmij.nl is dé ontmoetingssite voor mensen met een psychiatrische aandoening. De site bestaat nu ruim drie jaar en is een initiatief van Parnassia in Den Haag. Stichting Anton Constandse, sloot zich als eerste hierbij aan. Peggy van Droogenbroeck is de initiatiefneemsters en nog steeds actief bij de site betrokken: “Jaarlijks wordt bij Parnassia een tevredenheidsonderzoek gehouden. Daaruit bleek dat cliënten behoefte hadden aan meer contacten. Daarom hebben we deze ontmoeting site opgericht.” Inmiddels hebben zich 15 organisaties in den lande aangesloten bij dit initiatief. “We hebben de organisaties actief benaderd en cliëntenraden aangeschreven.”

Privacy gewaarborgd

De site voorziet in een behoefte; op dit moment zijn er zo’n 2800 leden ingeschreven, verspreid door het land. Tussen de 7.000 en 10.000 keer per maand wordt er ingelogd. Peggy: “We maken promotie voor de site op beurzen en congressen. Maar we zijn voor nieuwe bezoekers ook goed terug te vinden op het internet.” Om lid te worden van durfjijmetmij.nl dient de bezoeker ingeschreven te zijn bij een van de deelnemende organisatie. De betreffende instelling controleert dit ook. Het gebruik van de site is voor de bezoekers gratis. Het is een besloten site, dus de profielen zijn niet toegankelijk voor buitenstaanders. En ook bij het monitoren van de gang van zaken op de site wordt de privacy van bezoekers zoveel mogelijk gewaarborgd.

Nick name

Is dat niet eng, je aanmelden voor zo’n ontmoetingssite? De drie ge-interviewden voor dit artikel vonden van niet. Zij hadden geen enkele schroom om zich aan te melden. Zoals Frida: “Wat wel helpt is dat de site waarschuwt wat je wel en niet in je profiel moet zetten. Dat is fijn.” Je kunt bij je profiel ook een of meerdere foto’s plaatsen. Als je eenmaal een profiel en een Nick name hebt aangemaakt, kun je kiezen tussen twee rubrieken: ‘vriendschap gezocht’ of ‘relatie gezocht’. Frida is vooral op zoek naar vriendschappen: “Ik ben op zoek naar contacten in mijn eigen provincie om leuke activiteiten mee te ondernemen. Ben pas een week actief op de site maar heb al drie leuke contacten gevonden. Met een van hen heb ik al afspraken gemaakt om af en toe samen te koken en spelletjes te doen, leuk.”

Chatten

Mark vindt het jammer dat het aanbod van contacten in zijn regio nog niet zo groot is. Maar ook Mark heeft inmiddels met twee mensen op de site contact: “Goed dat deze site er is. Ik denk dat uit deze contacten misschien een vriendschap kan ontstaan. Ik ga daar wel voorzichtig mee om, aftasten met wie je te maken hebt.” Marieke is sinds kort opnieuw actief op de site. Zij wil in de eerste plaats graag chatten met mensen die ook een psychiatrische beperking hebben. Ze chat nu met een vaste groep van 6 of 7 mensen en daar heeft ze goed contact mee. “In zo’n chat kan je ook eens lekker je verhaal kwijt. Dat levert een positieve bijdrage voor hoe je dagelijks jezelf kan zijn. Want niemand op de site staat raar te kijken van je verhaal. En in het dagelijks leven is dat toch anders.”

De drie ge-interviewden hebben in dit artikel een fictieve naam gekregen